Experience

22. Aug PRVIČ V SLOVENIJI Z NOVIM ALBUMOM GLAVA

Poleg tega, da bodo v Kurzshlussu 24. novembra slovenskim oboževalcem prvič predstavili dolgo pričakovani album Glava, pa nam je frontmen skupine Željko Kovačević zaupal, da v Ljubljano prihajajo v razširjeni zasedbi.

**Vstopnice lahko dobite tukaj: **KUPI VSTOPNICE

Ž****e več  kot 10 let ste del t.i. nove srbske scene, ki jo krojite s prepoznavno mešanico r****aznovrstnih glasbenih žanrov. Obstaja kakšen recept, po katerem jih kombinirate med seboj ali je to plod spontane kreativnosti?

Gre za spontano kreativnost, saj se ne želimo omejevati s katerimkoli žanrom, to je bila tudi naša začetna ideja. Ustvarjanje glasbe je za nas igra, ne nekaj načrtnega, saj ne ustvarjamo glasbe zato, da bi bili uspešni - že na začetku smo namreč dojeli, da najbolje delujemo ob ustvarjanju in zato smo tudi nadaljevali v tej smeri. Še dandanes ustvarjamo glasbo tako, kot jo čutimo ter ta proces doživljamo kot igro, kar menim, da je tudi najboljši recept za uspeh.

Člani zasedbe izhajate iz različnih glasbenih svetov, vsak s svojim glasbenim predznanjem in  izkušnjami. Ste tudi karakterno tako raznoliki? Kako poskrbite, da ta fuzija karakterjev tudi znotraj skupine ostaja ubrana?

Seveda. Na odru nas je sedem. To je ekipa, ki v kombiju redno potuje po območju bivše Jugoslavije in tudi širše, družbo nam delata še tonski mojsterLale ter voznik Šone. Devet nas je, zato je logično, da si karakterno nismo podobni, prej precej različni. Prav tako tudi glasbene zvrsti, ki jih poslušamo. Ampak vseeno se razumemo, tolerantni smo drug do drugega in to je pomembno. Zato tudi obstajamo že tako dolgo.

Na kakšen način običajno razrešujete nesoglasja znotraj skupine, če sploh pride do njih?

Bi rekel, da s tišino. Tiho smo in se umirimo. Vsak ima kdaj trenutek slabe volje, ko postane vznemirjen iz takšnih ali drugačnih razlogov. Te trenutke je potrebno prepoznati in mi jih, hvala bogu, drug pri drugemu prepoznamo, zato takrat utihnemo ter se pomirimo. Precej poredko se zgodi, da nek konflikt preraste v nekaj več.

 24. novembra boste zopet zavzeli oder Kurzschlussa, kjer ste svoje slovenske fene zabavali že pred tremi leti. Kaj lahko pričakujemo tokrat? Se obeta kaj posebnega?

Ko smo nazadnje nastopili v Kurzschlussu, je bilo fantastično - to je bil pravzaprav eden od naših najboljših nastopov v Ljubljani. Ko smo ponovno dobili povabilo, smo se v dogovoru z organizatorjem odločili, da pripravimo nekaj drugačnega. Tokrat bomo nastopili v širši zasedbi, za kar v Ljubljani do zdaj nismo imeli priložnosti. Torej bomo ponudili nekaj več v primerjavi s standardnim setom in nastopi, ki jih običajno izvajamo.

 Menda boste prvič v Sloveniji predstavili nov material z zadnjega albuma Glava. Prvi single “Veruj mi je” bil dobro sprejet, tudi na Youtubeu ima že skoraj 400 tisoč ogledov. Na kakšen način se ta album razlikuje od prejšnjih?

Vsak album se razlikuje od ostalih, vsak je zrcalo trenutnega ustvarjanja glasbe. Razlikujejo se naše aktualne emocije, nekateri trenutki, ki jih doživljamo ob snemanju albuma, kaj takrat okupira naše misli in podobno … Vsak album je zgodba zase. Pomembno je, da smo po objavi našega zadnjega albuma ter napovedi, kako bomo izdajali le še single, dojeli, da samo singli ne funkcionirajo na tak način. Preprosto povedano, je to popolnoma drugačna zgodba, drugačen koncept. Mislili smo, da bomo to lahko udejanjili, vendar smo dojeli, da smo preveč inspirirani, da bi lahko naše ustvarjanje na tak način dozirali občinstvu.Niti nimamo potrpljenja za to, saj želimo dati v svet vse naenkrat. Energija ob ustvarjanju vseh pesmi zadnjega albuma Glava je bila namreč res izjemna in vsaka skladba mi je resnično pri srcu, saj vsaka nosi svojo energijo, pa tudi precej različne so. Tako je bilo do zdaj objavljenih pet od osmih skladb, vendar bodo ljudje kmalu imeli priložnost slišati celoten album. Osebno mi je ta album zelo pri srcu, glede na dosedanje reakcije ljudi pa lahko rečem, da publika vse skladbe odlično sprejema.

 Pred leti ste z novico, da bo takratni album zadnji, med oboževalci sprožili govorice o razpadu skupine. Kaj pravite tokrat, bo še kakšen v prihodnosti?

Album je nekaj, kar nam odgovarja, opažali pa smo … Mislim, vsem je jasno, da mladi poslušalci glasbe nimajo potrpljenja za celoten album, saj so bolj naklonjeni singlom, bodisi da gre za videospote, z videospoti pospremljene skladbe ali karkoli drugega, vendar večinoma je situacija taka. Tako smo poskušali tudi mi na ta način lansirati skladbe, vendar smo dojeli, da to ni za nas. Album je enostavno povedano teritorij, ki nam je blizu, saj nam taka forma v procesu ustvarjanja glasbe odgovarja in to je to. Temu se ne bomo zlahka odrekli.

Foto in video: Jan Filip Jordan Frangeš

Več o piškotkih
Kaj so piškotki?
Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?
Piškotki spletnega mesta kurzschluss.si

ime piškotka

namen

Čas piškotka

PODJETJE

_ga

Coincidental unique number is used to calculate the data on the number of visits on our website

2 leti

Google Analytics


Nastavitve piškotkov